Carbon and biodiversity footprints compensation

ELIV

(In French below) :

The conference was organized to minimize the carbon and ecological footprints for our planet:

All our speakers except one are located in Europe. All the speakers except two took the train; two speakers took the plane and the others are from UCLouvain. The carbon footprint due to the travel of our guest speakers was calculated with this site: https://calculcarbone.org/, and we used this company to compensate for tree planting trips (about 40): https://www.reforestaction.com/offrir-un-arbre.

The conference is accessible by train from all Belgian cities.

A lunch made by a local cook, with seasonal and local, organic, and vegetarian products is offered to participants for 10 euros per person. One third of the participants chose this formula. This meal is waste-free and plastic-free (no packaging). The coffee break is provided in reusable (and reused) cups.

Speakers are invited to a restaurant (Le Respec'table in Louvain-la-Neuve) producing a fair trade cuisine made with local, organic seasonal products and with vegetarian options. Speakers are invited to a local hotel that does not require motorized travel to join the conference.


 

Version française:

La conférence a été organisée afin de minimiser l’empreinte carbone et écologique sur notre planète :

Tous nos speakers sauf un sont localisés en Europe. Tous les speakers sauf deux ont pris le train ; deux speakers ont pris l’avion et les autres sont de UCLouvain. L’empreinte carbone due aux voyages de nos speakers invités a été calculée avec ce site : https://calculcarbone.org/, et nous avons utilisé cette compagnie pour compenser les voyages en plantation d’arbres (une quarantaine) : https://www.reforestaction.com/offrir-un-arbre.

La conférence est accessible en train de toutes les villes de Belgique.

Un lunch fait par une cuisinière locale, avec des produits de saison et locaux, bio, et végétarien est proposé aux participants pour 10 euros par personne. Un tiers des participants a choisi cette formule. Ce repas est sans déchets et sans plastique (pas d’emballages). La pause café est fournie dans des gobelets réutilisables (et réutilisés).

Les speakers sont invités dans un restaurant (le Respec’table à Louvain-la-Neuve) produisant une cuisine fairtrade faites de produits locale, bio de saison et avec une options végétarienne. Les speakers sont invités dans un hôtel local qui ne demande pas de déplacements motorisés pour rejoindre la conférence.